Despre Noi

Ideea noastră s-a conturat în jurul necesității de a ne coagula într-un grup de inițiativă civică, socială și culturală, fără apartenență politică sau religioasă. Un grup de oameni activi atât în spațiul virtual, dar mai ales în spațiul public, pe care îl considerăm bunul nostru cel mai de preț. Iar cum fiecare dintre noi meșterește deja ceva, ne-am gândit că ar fi mai bine să meșterim Împreună, pentru binele nostru și al celor din jur.

Așa cum ne dorim ca în casele și curțile noastre să fie ordine, liniște și curățenie, tot așa ne dorim să extindem ideea de ACASĂ și dincolo de gard sau de scara blocului în care locuim.

Lăsând formalitățile pompoase la o parte, voi începe să vorbesc în numele meu, pentru început, ca membru fondator al Asociației SERVUS TRANSILVANIA. Îi voi ruga, pe parcurs, pe fiecare dintre colegii mei să-și facă o scurtă prezentare, ca să știe toată lumea cu cine stăm de vorbă.

ALEXANDRA SUCIU, 25 ani, jurnalist

Am venit pe lume în Mediaș, în urmă cu 25 de ani. N-a fost alegerea mea, dar am avut destul timp să mă îndrăgostesc iremediabil de micul burg de pe malul Târnavei Mari, înconjurat de dealuri înalte și păduri, pajiști largi presărate cu fel de fel de plante și vietăți pe care nu le-am mai întâlnit în alte zone geografice.

Mult timp am trăit cu impresia că toate orașele sunt la fel, au urmat ani intregi de hoinărit prin țară, în lung și-n lat, ca apoi să descopăr că orașul meu natal este unic, în felul lui. Nu mă refer neapărat la patrimoniul istoric și natural, ci și la calmul și detașarea oamenilor de-aici, un lucru care, în ultimii ani s-a transformat în nepăsare și ignoranță.

Anii grei de comunism care ne-au încercat țara și mai ales regiunea au produs o mare dezbinare în comunitate, ura (frica) a pătruns în casele și sufletele oamenilor, lăsându-i goi și triști, izolați prin propria nepăsare. Eu, slavă Domnului, n-am prins „vremurile alea”, dar am trăit toată viața privind cum urmările îndoctrinării și ale nepăsării fac victime până în prezent.

Și, ca să nu mai lungim vorba, a trecut destul de mult timp ca să-mi dau seama că nu-mi mai permit să aștept să se schimbe ceva. Am întâlnit zeci, poate sute de oameni capabili să schimbe lucrurile care îi nemulțumesc și acum mă simt obligată să îi încurajez pe ei, dar și pe mine și pe voi, cei care citiți aceste rânduri, să punem umărul la treabă. Să nu ne mai plângem de milă, să nu mai arătăm cu degetul în stânga și în dreapta, să căutăm vinovați înafara noastră. Prin indiferență sau nepăsare suntem la fel de vinovați pentru situația tragi-comică în care ne aflăm, dar nici măcar asta n-ar trebui să ne descurajeze !

Împreună putem schimba orice, am demonstrat-o la alegerile din toamnă și o putem demonstra în fiecare zi!

Ultimii 8 ani mi i-am petrecut în frumosul Sibiu, am absolvit Facultatea de Jurnalistică, iar timp de 3 ani am fost redactor la ziarul Sibiu 100%. Fire pretențioasă și selectivă, am scris doar ce-am vrut și despre cine am vrut, abordând exclusiv teme culturale și, mai nou, ecologiste.

Pentru mine Sibiul este cel mai frumos oraș din lume, doar că rădăcinile mele nu sunt acolo. Chiar dacă este la o aruncătură de băț de Mediaș, când treci podul Gării intri deja într-o altă dimensiune. „Aici se dă Bună ziua și se spune Mulțumesc” nu este doar un slogan lipit pe ușile magazinelor, ci este o realitate frumoasă, în care chiar merită să trăiești.

Eu știu că și la Mediaș se poate întâmpla exact același lucru și va fi chiar mai ușor decât pare, având în vedere dimensiunile orașului nostru. Îmi asum responsabilitatea de a încerca cu orice preț să implementez și la Mediaș tot ce am remarcat bun și constructiv în Sibiu. Încă o dată mai spun, „Omul sfințește locul.”

Oamenii pot face minuni împreună. Și le vom face, aici, încet, dar sigur.

În ce mă privește, visul meu deja se materializează. Mediașul este centrul Asociației Servus Transilvania, însă obiectivele ei depășesc mediul urban și vizează în special mediul rural. Casa. Grădina. Redescoperirea meșteșugurilor aproape uitate. Spiritul comunității. Activități culturale și educative. Munca împreună, pentru un scop comun. Restaurarea și protejarea patrimoniului istoric și natural. Valorificarea bogățiilor estompate de neglijență și nepăsare.

De astăzi ne pasă. Îmi pasă și nu mai am timp să aștept.

*Notă: Obiectivele Asociației SERVUS TRANSILVANIA vor face obiectul unei noi postări. Coming soon.

Reclame

3 gânduri despre “Despre Noi

  1. Arpad Heghedus

    Nascut, crescut si educat in Medias (am terminat la scoala de maistri militari de aviatie promotia 86 )Emigrant in Canada din Mai 2000….des ma gindesc acasa….imi este drag Mediasul. …ma bucur pt site-ul asta …sper sa fie interesant si intretinut…

    Apreciază

  2. Andra Pacurar

    O idee extraordinara! Multumesc in numele multimii de romani de peste granite pentru interesul si ambitia ta! Mult succes! „Siebenbürgen, Land des Segens, Land der Fülle und der Kraft!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s